LILLESAND I BILDER: før, nå og på tvers!
Fra utstillingen på Tollboden, med før-nå-bilder.
Elefanten: Et av de 17 metallskiltene som er plassert rundt omkring i bykjernen.
|
Temautstillingene 2017 viser "Byen i bilder: før, nå og på tvers" - bilder fra gamle Lillesand sentrum, og bilder som får deg til å se byen og museet med nye øyne. Aldri har så store deler av museet vært tatt i bruk til utstillinger som i år.
På Tollboden vises bilder av før-nå-Lillesand. Her har fotograf Trygve E. Tønnesen lagt ned et kjempearbeid i å finne frem gamle bilder, reprodusere dem og vise hvordan byen ser ut i dag. Et eget hefte er utarbeidet til utstillingen, basert på tekster av Bergliot Øie Johansen, Jostein Blokhus og Vidar Sørbotten. Her kan man lese om hvert enkelt bilde ut fra det vi vet så langt. Vi oppfordrer publikum til å komme med korrigeringer og tilleggsopplysninger! Tekstheftet kan downloades her: I tillegg har vi valgt å vise utstillingen om hager og parker i Lillesand, helt tilbake fra 2003, på nytt, siden den fortsatt er stort sett like aktuell. Denne har Else Rønnevig i sin tid arbeidet med.
Halvard Bjørkvik, professor i middelalderhistorie, har laget et eget skriv om hvordan byer i Norge er blitt til, hvor også Lillesand har fått omtale. Artikkelen er skrevet spesielt til museet, og er gratis tilgjengelig i utstillingsområdet på Tollboden og på museet. Artikkelen kan downloades her: På Tollboden er det også som i tidligere år skiftende kunst- og kunsthåndverksutstillinger og åpent Tollmuseum.
I hovedmuseet gir både innenbys og utenbys fotografer, medieaktører og kunstnere deres bud på hvordan de ser på Lillesand. Det har blitt en nydelig utstilling med Lillesandskunst og spennende bilder av Lillesand sett på en ny måte. Lokale kunstnere som Christian Muri Clemetsen, Øyvind Knudsen, Ronald Jakobsen og Erlend Helling Larsen har bidratt med hver deres spesielle innfallsvinkel. Men også kunstnere som Hans Gude og The Moen har gitt deres syn på byen. Langveisfra, helt fra Florida, kom tegning og tresnitt av byen laget av Linda Danielsen og sist, men ikke minst, men derimot yngst, må nevnes Henny Fernanda Muri Paulsen på åtte år, som har laget en nydelig tegning av paviljongen på Tomta. Av fotografer må nevnes studenter fra UIA, Anne Lise Jensen fra Enjoy Foto A/S, Halvor Smeland og Else Rønnevig, Siri Sødahl og Alexandra Johnsen. Særlig imponerende er bildet av "Barn med hakker", som er blitt fargelagt digitalt av Tor Jarle Wergeland. En egen underside her på hjemmesiden forteller om teknikken bak dette bildet. En egen underside forteller også om Fotofellesskapet Visuelt Bedrag som har bidratt med stort og smått, i hovedmuseet, i bakgården, med en ny postkortserie og ikke minst med utebilder. Byrommet er nemlig en del av utstillingsarenaen i 2017. Her er det utstilt 17 metallskilt i aluminium fra Kokkenes til Øvrebyen, alle innenfor Lillesand sentrum. På hvert bilde er det en bokstav i nedre høyre hjørne. Museets sommerkonkurransen går ut på å finne alle skiltene og samle bokstavene til et begrep. For barn opp til 16 år er det nok å samle bokstavene. Et eget rom er viet til Cirkus Arnardo og hans elefanter. Til utstillingen har vi fått låne gamle Arnardos originale speilkabinett og mange fine sirkusrekvisitter. Barn kan få prøve de mange sirkushattene som Cirkus Arnardo har lånt ut til museet. I annekset bak Museumsbutikken har vi utstilling om reisende langs kysten, i rutebåt og skøyte, og om Olaf Storemyr som reiste Norge på tvers til fots. Han solgte livsforsikringer og andre fornødenheter, helt til han forsvant på Saltfjellet i 1964. |